Wednesday, July 1, 2009

Tunjuk ajar ku sifoo....!!!



Salam..haha tajuk mcm program mentor jak jadinya...hihihi...aritok mood ku kurang bagus la..Y? marek bila jak aku balit ke umah trus adik ku nyampey crita x best ku dengar..so kiranya aku nak ngerepak la aritok sebab aku benar2 xpuas ati..biasala mun dah kepak2 balit keja trus gik nengar crita nyakit ati..sapa x nak manas...
so crita nya camtok...adik ku kira berchatting la ngan sorang minah tok..kira kwn nya la..kwnnya tok miak unimas..aku tek tauk2 gia2 jak ngan miak ya but xpnah la jumpa...so perbualan daknya tek pasal camera la...almaklumla miak ya tek amik jurusan pasal dak video2la knek tok nya praktikal la kat KL nun...nang hebatla rasanya knek tok sebab praktikal ngan dak Afdlin Shauki...so cakap2 la nya ngan adik ku tentang kehebatannya...adik ku tok jenis aok jak la sebabnya pun bukan tauk pasal camera tok...so bila miak minah ya tek suk2 membanggakan diriknya hebat tek alu la nya nanyak adikku nak ney lebih bagus antara nikon or canon..so adik ku jwpla x tauk n maybe canon sebab aku tek makey canon...n adik ku berceritala ngan minah ya tek yg kwn aku pnah join sidak "National Geographic" ngambar lam utan kat S'wak tok pun madah Canon bagus..xla nak madah nikon x bagus cuma kebetulan daknya makey canon n duak2 brand ya ada pro n con...aku tok bkn penyokong brand wars..bagi ku smua bagus..cuma kita yg megang ya bagus or x..tiba2 la si minah ya tek madah "abang ktk ya bukan pandey papa, nya ya pandey ngambar jak but xtauk papa pasal teknikal or anything about cinematography"....yahyahyah...best x?...pedas x tlinga mun nenga ya..jadi adik ku tek pun ilek jak..adik ku madah la mun ah dak national geographic dah madah canon bagus neyla nya tauk..adik ku tok jenis cool so x mudah nak melatah..agik juak minah ya tek madah dakya mungkin hanya pandey ngambar but donno anything about teknikal...yah!!!berdesing tlinga ku nenga...alu la minah ya melalut madah smua gambar ku jaikla,flatla..adik ku pun alu nanyak gambar ney..nya madah gambar ku lam friendster..haha..adik ku tetak jak..sebab gambar lam friendster ya smua gambar ku gik zaman makey camera picnic jak..
eh sakit ati ku eh...aku tok x kesahla urang nak komen gambar ku kacak ka x..aku tauk la aku tok xda blajar apa2 tentang fotografi secara formal, but aku taukla takat ney kebolehan aku sblum nak ngomen orang..kakya ko tek nang dah pandey n bagus gilak la...oi minah sedarlah ko ya gik blajar...lom grade gik pun...ko pikir ku xpenah nangga hasil kerja ko kah?aku ada juak nangga but aku xpenah nak ngondem or komen walaupun aku tauk hasil ya amat melucukan..cuma aku kompius samada gambar ya lucu or muka ko yg masok gmbar ya lucu...rasa ku nang duak2 ya lucu la...kira tek dah praktikal ngan dak afdlin alu hebatla...haiyaaa..sedarla wahai minah yg xsedar dirik ya, blajar la dolok..carik lok duit byk2 ngan hasil gambar kitak ya lok...mun stakat lom sampey berjuta mcm Saiful Nang ya iboh jak nak ngomen kerja org...knowing the theory x semestinya hebat mun x dipraktikkan plissla...
Tapi xpa...aku amik teguran ya sebagai smthing yg positif...maybe aku plu blajar dari kawu ya...so harap boleh nemu ko kat CAIS Unimas..boley la ko ajar ku teknik2 photography...So bagi miak yg hebat ya or should i say e'in,azrin,noorazrin or apapala nama ko ya all the best to u..and sapa2 kenal miak tok kat FSGK Unimas ya boley la blajar dari nya sebab nya ya hebat gilak dah...

huh ngerepak panjang aku tok dah..xbagus ngerepak2 eh..ilek lok...

15 comments:

aya_snooter said...

ewah2...kan main koh..lak mek ncarik nya juak..berguru ngan beliau ya..nang hebat bena bunyik..

Big Momma said...

ngerepak kawan eh... sabar geng!!

AmirFX said...

AIhhh... Bencer juak minah ya... Mbak situk paluk buritnya.. haha... Nway, aku asanya tuk anak angkat Saiful Nang.. Mun sik asa dirik kedak dewa... Ko ada duit byk kelak tikam jak sigek kemera dslr lam tong uras depannya... Saknya tauk sapa kau... haha...

madey9600 said...

aya- hahaha...boley carik nyaya...nang hebat...

big momma- neyndak ngerepak...xpasal2 kluar nama kmk indah..nak xda knak mengenak langsung..

amirfx- xplu tggu klak..time tok pun aku dah boleh nikam kat palak nya..sak bincut daiee nya..huahuahua

BabyWitch said...

sapa berani glak anok ktk ya tek???mbak ctok kmk nampar palak nya...ingin juak kmk nagga hasil keja nya yg d bgga nya glak ya...baruk praktikal..lak kantoi time prktikal baruk tauk...nya ya x tauk seni...hehehe...aik..kmk indh gik marh...hehehe...
relax bro...lak ada masa ktk xplain ngan nya psal photografi tok...sak bebelak bijik mata nya dgr...

madey9600 said...

Babywitch- branie bencer miak ya ngan kmk mbok..maklum la nya ada blajar photography n kmk tok blajar kedirik2 jak..nantiknya lak...

erolnukman said...

yohh...mun gambar d ambik kau pun dah d padah nya "nothing",apa gik gambar d ambik aku..huhuhuhu..
kesian aku..hahaha!!

aku rasa mst nya kenak kjutan budaya ya..sik pasal2 lalu nak ngomen keja org lain..ingin juak aku nak nanggar gambar nya yg lucu padah kau ya..kekeke

Caynie De said...

ilek2..heheh.. minah kasi telinga berdesing aih...aku bca pun asa cakit ati tpi nyalah,biak kdak minah..baru cikit dh asa best..dgr lagu aku oii! myspace.com/caynie "iboh padah gia"..melawa xguna mun diberik duit xpa..hahaha

org komen lagu aku jaik ka apa ka ku trima ilek2 jak..hehe..janji dikpun puas ati..tul x?hehehe

ps:promo lagu mpun juak..haha

d 4 dahlia said...

oit! kitak biak unimas kah??huhu..cmney kitak kenal cais ya??sekampus la kita tok..

madey9600 said...

erol- ntah la roll asa ku nang mukanya ya lucu...hihihi

caynie-hihi..udah ku nenga lagu u bro...

dahlia- mbiak unimas?aok...cmney knal cais? g ktk cais tanyak urg knal x madey..sekampus? generally yess..hihihi

[ LADYKiKi] said...

aiehh~ mun nya mdh gambar nak diambik ktk yang "nothing"... nang sik bagus lalu lah aku berposing sia ditangga nya.. cisss cian aku.. whhhahah~

ilek arr dy.. org camya nang unsur dengki nya. mun nya nak negur sik slh bah nya tegur n komen terus ke ktk.

aduhh.. ilek bah.. lak kita muka matanya... sak nya taukk..cehhh apa nya ingat nya handal kah. org handal nya sik loba..

Adey said...

hehe nya terer pasal teknikal la? ney miak ya...aku soh nya megang camera aku kejap. ku nak ngga camney teknikalnya ya... hehe.

crew01 said...

Ya lah kt org melayu d Swk tok xdpt maju kedak di KL.. mun pandey sikit ngondemn org jak keja.. tok happen dgn kmk org juak bro.. Org ya label drknya pro coz dah lamak dlm bidang tok tp sikap x pro. Bila nengar kmk org ngambik gambar lalu nanyak pro k sik sidak ya & sempat gik offer client ya nyuruhnya jak mbik gambar..tok trus trang org ya kat astana org kfk (merik malu sidak pro jak...). Mun kedak Cina, sidak lagik support yg baru2 nak bertapak merik semangat. Tok la sikap org Melayu Swk (si semua laa..)Masuk U belajar sikit dah nunjuk pandey macam dah hidup ratusan tahun... kus semengat kata org tua2. Salam.

crew01 said...

Sigek gik cerita bro.. kmk org pernah kenak fotografer mpuan juak ya...gago kulu kilir mbak nikon D90 & off trailnya.. masa ya kmk org OP (Official Photographer) kawin org kat Kch. Sik juak kt melarang sapa2 nak ngambar pengantin ya, tp jgn lah sik ber ETIKA.. bila ada op, jgn ngaco posing & lebih2 ngatur pengantin..siap komen gik ya ngajar kmk org posing pengantin. Malar jak madah last shot tapi agik juak ngaco. Yg bestnya dah lah makey flash kat body, ada sekali sekala flash ya pop up drkpun..hahaha..pecah rahsia makey full auto. xsen jak lebih. MORAL of the story..kt nak jd pro kenak jaga etika & pro kan dolok attitude... mun ada OP jgn lbh2 ngaco keja sidak..jaga etika masa numpang ngambar. Berik keutamaan dgn OP w/pun kt lbh pandey..ya baruk PRO. Salam.

madey9600 said...

crew01-salam bro..thanx sebab singgah blog i tok...apa yg u padah ya nang bena..benda cmtok la munuh urg lain..pro ka x kita ya biar etika kita ya menentukan..apapun thanx again bro..