Monday, November 30, 2009

Life will never be the same again...Al-Fatihah

Salam...entry ku minggu tok dimulakan dengan satu brita sedeh...dimana berita tok amatla susah utk ku trimak..disebalik kegembiraan n kesibukan aku,terselit satu kesedihan..pada hari sabtu lepas, aku tlah nerimak satu panggilan telefon dari urg yg bena2 x ku sangka akan call aku...berita yg disampaikan amatla mengejutkan aku..si pemanggil telah madah org yg paling ku sayang telah meninggal dunia...Liana Aiseah binti Ariffin @ ana insan paling ku sayang telah meninggal dunia pada Sabtu 11 Zulhijjah 1430Hijrah bersamaan dengan 28 November 2009 bertempat di Hospital Putrajaya akibat dari barah otak..Jenazah selamat dikebumikan pada 29 November 2009 di tanah perkuburan Semariang...nang terlalu perit ku nak nerimak berita ya...tuhan jak tauk apa rasa hatiku..msti smua x sedar yg dalam kegembiraan aku lamak2 tok ada juak pengorbanan n kesedihan yg ku pendam...semestinya byk yg xtauk aku tok sebenarnya ada kekasih hati..aku x pernah nak luahkan pada sapa2 apatah lagik lam blog tok..bagi sesiapa yg rapat ya sudah pastila knal..
Ana adalah seorang wanita yg bena2 memberi impak dalam kehidupan aku..nya adalah urg pertama yg aku knal bena2 nerimak aku dengan seadanya..sapa madah aku xpat bergerek ngan org cantik n bait hati....nya juak adalah urg yg bena2 telah menyedarkan aku dengan erti kehidupan..Allahyarhamah juak adalah seorang yg bena2 x berputus asa dalam segala apapun..walaupun hubungan kmk duak dihalang oleh keluarganya sendirik tapi nya tetap juak x berputus asa...tapi oleh kerana keadaan yg amat memaksa, hubungan n plan bertunang kmk duak terpaksala digantung disebabkan permintaan keluarga urg ninggal utk nya ngabis study nya lok...so hubungan kmk duak terputus n tergantung dalam keadaan yg baik..xda pertengkaran or dendam...n janji urg ninggal akan nyambung apa yg putus ya bila nya abis blajar...that is smwhre nxt year..
evryday my life is dedicated to her...she's my power of living and the reason that got me where i am today....she really build my life from day 1 i knw her...sadly apa2 cita2 nya x kesampaian coz she left us so young...
pemergian Allahyarhamah bena2 merubah kehidupan n smangat ku...tok adalah kehilangan n cabaran terbesar pnah ku hadapi...harap ku tabah utk melalui dugaan tok...
semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...amin...


in Loving memory..Liana Aiseah bt Ariffin.


sweet memory with Allahyarhamah Ana(tokla fav pix nya)


gmbar 28.Nov.2006...3 years ago sblum pemergiannya...



lagu fav Allahyarhamah...lagu tok juak kmk duak planned to be played during our wedding day....tapi smuanya hanyalah tinggal kenangan...


p/s: hari tok terlalu pilu ku rasa..so ayat pun dah tunggang langgang...so hope smua paham la k..

Tuesday, November 24, 2009

my mission: become a street strobist photographer

Salam..haha beberapa bulan tok aku perasan blog aku begitu sunyi...mungkin xda urg nangga hasil blog aku lagik kali..hehe..tapi xpa..blog ini harus diteruskan...aku knek tok begitu tertarik dengan street strobist photography...smuanya adalah hasil rachun dpd Dustin Diaz..so ari sabtu ya tek leikagago berkesempatan mengadakan cgek sesi photoshoot bersama KiKi n eroll...ari ya tek leyas pun bertuka menjadi model..Alhamdulillah cuaca mlm ya menyebelahi kmk org n walaupun dilanda oleh bebrapa masalah teknikal namun hasil mlm ya boleh la dikatakan memberangsangkan...so harap ktk urg boleh komen n kritik beberapa hasil kerja ku mlm ya lah...

Location: TunJugah Mall
Weapon: Canon 5dmk2
lens: Canon ef 70-200mm f2.8 L IS USM
Lighting: 2 unit Canon 430ex, 1 unit Canon 580exII
lighting props: tripod,1 set of Phottix tetra n strato,2 lightstand,1 shoot thru umbrella
Model: LadyKiki, Leyas,Eroll






gambar lain insyaAllah akan diuplod kemudian....sabar ya cik KIKI..kmk ada bz kit mggu tok..byk gilak keja..hehe..

behind the scene..terpaksa di mute sebab bisin gilak

video

Friday, November 20, 2009

bila aku xda idea....

salam...aritok tek aku boring bena eh..xtauk nak polah pa...pagi tadik aku cover some event di unimas tok..so biasala aku tok cpat jak boring mun cover event cmtok..haha...nendak boring, utak ndak alah2 nak strobist eh...strobist dah masok lam salur darah ku kali...ngeh~ngeh~..so aritok tek aku beralih arah kejap..xmain strobist..aku main potraiture ngan available light jak eh...resultnya x seperti apa ku maok..tapi xpala..jgn ndak shoot kata urg..haha..so layan jak la gmbar nak enggak cgek tok...



weapon: Canon 1000d
lens: Canon ef 24-70mm f2.8 L

Thursday, November 19, 2009

Dinner with Achika!!! cheeewaaahhh!!!

Salam...lamak juak ku x update blog eh...klak ada lempam blog tok lak...hehe...so xdapa nak diceritakan gilak..so nangga title msti ktk urg dah tauk nak crita pasal apa...ari sabtu tek cik achika kita dtg jaoh nun dari mukah semata2 nak attend wedding reception kwn nya..apa nama pengantin ya ow..mun x silap David and Ichi...mula2 tek malu juak asa ati sbb smua jak staff sama opis sidak yg dtg n cuma aku jak alien ariya haha..tapi rasa malu ya ilang sbb geng achika tok smua sporting n bait..haha..so seperti biasala dah nama kita tok photographer, walaupun dijemput dtg dinner jak haruss tangan gatal utk snap2 gmbar..so malas nak crita byk..mood kureng baek aritok...so layan jak gmbar2 ngegeh ku hahaha...


peberet photo ku hehe


posing wajib haruss ada





fuyooo..5dmark2 tuuuu


achika with bakal pengantin( Dini)



pengantin of the night with the gang


weapon mlm ya..Nikon D90 with Canon 5dmk2

video
short vid using 5dmk2 di convert ke mp4

Wednesday, November 11, 2009

bila ku boring.......

Salam..aritok nak molah entry kontot jak la...nak kongsi projek tengah malam ku bila ku boring xda molah papa kat umah....so siapa jadi mangsa?? kwn ku goku ya juak la jadi mangsa tgh2 malam...
so layan jak la gmbar cgek tok jak jgn ndak ada...haaha

location: dpan umah
time: tengah malam
model: Son Goku
theme: light bokeh
weapon used: Canon1000D
Lens: Canon 50mm f1.8
trigger: Phottix tetra
Lighting: 1 unit of Canon 430exII, 1 unit ofCanon 430ex, 2 unit of lightstand, 1 unit of umbrella, DIY blue color gel
other props: 1 unit of tripod free, Lens 70-200mm f2.8L IS USM

Thursday, November 5, 2009

my photowork appreciated by my idol...

Salam!!!! haha hari tok nang hari yg bahagia la bagiku...hehe..mok tauk knak??mari ku ceritakan kesahnya...haha..aku adalah seorang photographer yg amatla malas nak uplod gmbar..salunya photographer msti ada akaun flickr utk pomot2 gambar...hehe...stelah bebrapa kali di suroh oleh geng2 aku bok la aku mukak cgek akaun...nak letak gmbar apa pun xtauk..kira bok lam 2 minggu tok tek la ku ektip ckit uplod2 gmbar lam flickr ya....tanpa disangka aku mpun aritok tek koatan xda mukak flickr ya eh tiba2 jak aku nangga 2 of my pix telah di peberet oleh org...huh!! sapa kah itu...cgek tek dipeberet oleh cik achika kita ya..gmbar sunset..bangga juak aku pakar nature muji gmbar aku...browsing2 la ku gik tek..cgek gik gmbar ku dipeberet org...sapakah gerangan yg mempeberet kan gmbar aku itu???........jeng3... haha..DUSTIN DIAZ!!!!!!!! Idola ku tok!!! adoi!!! lemah nyawaku....sik sangka la flickr sengkek ku ya telah didatangi oleh seorang yg sehebat dustin eh...haha..yajak crita aku sbnarnya....gik suk tok...walaupun x gempak ney bg org lain bagi aku this means alot to me...kin smangat eh...


tok la gmbar yg dipeberet nya tek....


haha masok juak gmbar aku lam favourite list Dustin...

sapa-sapa xtauk Dustin Diaz tok sapa, jenguk2 la nya pun flickr

tok aku pun Flickr sengkek


p/s: a million thanx to my beautiful model (Yvonne) sbb gmbar ktk tok tlah dipilih hehe..

Monday, November 2, 2009

The return of the Duo....

Salam...haha aritok xda pa gilak nak d krepak..bz gilak nak nyiap keja kat opis tok...aduiii..tensen eh...tapi xpa..neynak molah dah nama keja..ngeh~ngeh~..so aktiviti ku seperti biasa dipenuhi dgn keja2 mengambar jak2...so kali tok aku xmok kaka pasal keja..aku nak ckap2 pasal aku ilek2 jer..hehe...marek aku punyala boring kat umah..xtauk nak polah pa..tiba2 la aku trimak sms dari seorang kwn yg punya la lamak xda ku dnga kabar brita...nak tauk sapa?...sapa la gik cik Kiki kitala...nya ajak ku lepak kat McD..so dah nama xdapa nak dpolah nak, aku pun tanpa berpikir panjang lepakla sama...huh..bila btemu tek tiba2 aura dynamic duo kembali..hehe..yalah nama entry kali tok the return of the duo...hehe..so sempat juak aku ngetest video 5dmk2 ku juak..so seperti biasala bila kmk duak dah bertemu haruss byk gmbar...haha..kali tok video skali..so layan jakla gmbar berolah seperti biasa....


gmbar keceng mata harusss ada...haha





seperti biasa...gmbar nya tok msti byk...


video
video
vid by 5dmk2..tapi di convert ke mp4..

Wednesday, October 28, 2009

My 1st try in Wildlife photography....

salam...heehe..aritok aku nak molah entry pendek...malas nak cakap lamak2...hehehe...kebanyakan urg dah tauk yg aku tok photographer yg more to wedding,potret, and also commercial photography...so aritok aku nak lari ckit dari kebiasaan...so aritok aku nak main wildlife photography!!!!!apa yg dapat ku madah wildlife photography nang mencabar sebab subjek yg terlalu peka akan kehadiran kita...so utk menceburkan diri dalam bidang tok kita nang plu kesabaran la....layan jak la percubaan pertama ku k!!!


berjaya menjejaki seekor panda yg hampir pupus...cool panda namanya..


bird photography nang plu kesabaran n kepantasan...

Tuesday, October 27, 2009

My strobist week end...Part 2...

Salam...tok adala sambungan entry sblom tok...ari ahad tek maseh juak terasa gatal tgn ku utk snap2 gmbar..so aku n the geng telah pergi ke pantey puteri utk main strobist tepi pantey..haha x kalak2 jak ku nak g pantey main sunset...not my type of shooting nak nature2 tok...kahkahkah..pa boley buat tek main strobist yalah nyoh ku bersemangat...so tanpa ckap byk sila2 la layan gmbar hasil dari ariya tek k..sapa2 mok join lain kali calling2 jak k....



group photo pelik2 as owez..pix credit to adey




Monday, October 26, 2009

My strobist weekend.....Part 1..

Salam...aritok aku nak crita2 la ckit pasal aktiviti ku ujong minggu tok tek...biasala bila kita ada gear baru mstila mala jak gatal asa nak outing..haha...so outing bermula pada sabtu ya tek...team leikagago with the help of 4 sekawan dari Unitar (Junita,Yvonne,Ashley and....gerek ashley) berkumpul la di depan McD TunJugah ya utk molah sesi strobis di tengah2 bandar Kuching..seperti biasa tema utk projek kali tok nang berpandukan kepada idola ku iaitu Dustin Diaz photography dimana ingin molah efek light bokeh terutama dari lampu2 jalan dan kereta..secara keseluruhan nya nang agak kecewa la ngan outcome kali tok sebab tempat ya sesak n amat susah sekali nak menjalankan sesi photoshoot ya..haha..tapi xpa we as a photographer have to adapt ourselves in any situation...next entry will be my strobist weekend part 2...
so tanpa byk cakap n ngerepak gik mari kita lihat hasil2 mlm ya...ngeh~ngeh~


pix credit to leeyas or rudy...x ingat sapa amik hehe


Junita....


Yvonne...


Ashley...

Friday, October 23, 2009

Strobist- play with ur creativity

Salam...aritok aku xmok cakap byk eh...xda idea juak nak ckap apa lamtok..so aritok ku nak kongsi hasil kerja boring aku ngan adey ujong minggu ya tek...haha tema kmk duak ariya tek adalah strobist..kali tok kmk urg nak molah strobist lain dari kebiasaan yg dah dipolah urg lain n even lain dari yg salu kmk urg polah..sebab apa? sebab bagi aku photography adalah fun..so y not we not stick to the technical aspect..kita polah jak apa asa kita nak polah..haha..so koatan tek nak molah lain dak alu jadi la hasil tok....layan jak k...klak2 jak aku kongsi setting gney nak molah tok..oraitt..

shooting theme: commercial shooting
weapon of shooting: Canon 5dMarkII
lens: Canon 24-70mm f2.8L,70-200mm f2.8L,50mm f1.8
speedlite: Canon 580exII,430ex.



Monday, October 19, 2009

Welcoming new family member...........

Salam...haha lamak juak ku x update eh..bz gilak kali nak haha..tapi xpa..aritok aku amat hepi n bersemangat nak update blog eh...pohai semangat meh aku story...jeng3..ari ya tek aku bok jak aku bersedey2 pasal perginya weapon kesayangan aku..uhuk...uhuk...(sedeh jap bila terkenang)..tapi xpa..life goes on...ari jemat tek aku telah memberanikan diriku utk membeli smthing yg amatla bernilai bagi ku(mahal lah ya)...haha..lamak juak aku berpikir...dak mak ku salu madah mun ko nak kawen apa k ko lak mun ko beli benda ya..so aku pun terhimpit dtengah2..nak k kawen or bli barang yg gilos ya...jeng3...byk juak nyoh k kawen..xda yg soh k bli brg ya..adoi...haaha...tapi dlm aku berpikir ya nak..gago jak nak nyimpan k kawen...nak kawen ngan sapa???..haha mcm la ada calon..mcm la ada urg maok....kuikuikui..so aku pun membuat kata putus...tanpa berlengah gik aku ke satok jumpa alan copal ya..haha trus la aku mengeluar bajet yg amatla takut untuk ku kluar kan...haha...nak tauk apa..mari kita lihat....



RM9000.00 tuuu.......sempat juak ngambar kat trepik lite



memperkenalkan Canon 5D Mark II (full frame tuuuu..)

haha tok la weapon terbaru ku...jodoh aku ngan nya nang cepat eh..plan nak bli kira next year tapi ntahla mungkin dah rezeki...sblom tok nang xpernah langsung aku terpikir nak upgrade ke full frame secepat tok..tapi neyla gaya..haha..kira terpaksala ku tolak tepi lok pasal kawen..mak ku pun dah dipadah..mun aku mli 5dmk2 tok boh nak mimpi ada menantu lok..haha...alu jaik muka mak ku nenga hehe...aku nang xda asa nyesal alu mli camera tok eh..so lepas tok mun ktk urg ada jumpa aku mbak beg camera tang x hebat jak upa nya iboh ditetak dolok k...ada binatang buas didalam nya..hahaha...chewaaahh...now i'm a proud owner of Canon 5D Mark II


Canon eos 5D Mark II

Tuesday, October 13, 2009

Perginya si dia....wish u all the best...

Salam...aritok aku nak bercerita ckit pasal ntah papa..haha...blurr palak aritok..kepak gilak dah asa tok...nak nyampey berita ckit la..ari minggu ya tek aku dengan tidak rela nya telah melepaskan weapon canon 40D kesayangan ku ya..so gik dalam tempoh bersedeh tok...but life goes on..so whats next?...aku pun x tauk..tunggu jakla apapa brita baru lak...


tuan empunya baru...dlm beg yalah weapon kesayangan ku....



sesi whiteroom terakhir bersama 40D ku....

Wednesday, October 7, 2009

My new project....

salam..aritok aku nak memperkenal kan projek terbaru aku...mun ktk urg perasan dalam beberapa entry sblom tok aku ndak alah2 jak update pasal mainan dak..haha..minat ku terhadap mainan suda kembali laaa....so dengan ya aku pun memulakan projek toy photoshoot...x kira dicney ku pergi aku mun dapat akan molah at least cgek shoot utk toy kesayangan aku...haha..bkn senang nak carik model, so aku prefer k mainan jak la...so projek outdoor toy photoshoot ariya bertempat di The Spring...time ya aku ngan adey jln2 carik sandal tapi oleh kerana x jumpa sandal, aku ngan adey trusla jalan2..tiba2 jak si adey tek jumpa mainan dragon ball..so aku apala gik..rachun ku trus nya utk bli mainan ya..haha..gik asa ko dey...dkat spring ariya juak ada fesyen show duhal...gago jak urg lain ngambik gmbar model atas pentas aku lain gik keja..aku pun mencolek goku adey tek utk dijadikan model utk photoshoot pertama ku..huh..bykla juak urg ngaruk palak nangga projek ku time ya...haha...gik mikir apa nama bagus k projek terbaru ku tok..projek tok nang khas bermain light bokeh la..klak2 la pikir haha...layan jak la gmbar hasil shoot aku ya...enjoy!!!

Location: The Spring Shopping Mall
Date: 03/10/2009
theme: Light bokeh
model: Son Goku
photographer: Madey9600
weapon: Canon 5Dmark2
lens: Canon 24-70mm f2.8 IS L
Speedlite: Canon 430ex2


tokla goku dibeli adey...



gambar bukti tempat...the spring




hasil2 photoshoot ariya..


gmbar skamot...xda beza alu dari dolok..haha